To proste danie idealnie nadaje się na lekką przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do wiosenno-letnich posiłków. Jego śródziemnomorski smak z pewnością zachwyci i Twoich gości! Oto prosty przepis na wiosenny pomidor z mozzarellą i szczypiorkiem:
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotowanie pomidorów: Pokrój pomidory na grube plastry.
Przygotowanie mozzarelli: Odsącz ser z zalewy wodnej. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i ułóż naprzemiennie z plastrami pomidorów.
Całość przypraw solą i pieprzem oraz polej odrobiną oliwy z oliwek.
Posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Podawaj danie od razu, gdyż najlepiej smakuje świeże.
* danie na zdjęciu udekorowałam też kiełkami rzeżuchy *
Zalecane jest bezpośrednie spożycie mozzarelli z pomidorem po przygotowaniu, ponieważ pomidor ma dużą zawartość wody, która może wpływać na konsystencję i smak dania po pewnym czasie. Pomidory są bogate w wodę, co sprawia, że są soczyste i chrupiące. Jednak pomidory, gdy są krojone, zaczynają tracić wodę, co może prowadzić do zmniejszenia ich chrupkości i stać się bardziej miękkimi. Szybkie spożycie pomidorów po przygotowaniu minimalizuje ten efekt, co pozwala zachować ich oryginalną konsystencję.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz